Wat heeft onrust jou te zeggen?

 

Onrust. Het gevoel hebben tot actie over te moeten gaan. Er moet iets gebeuren. Doen.

Ik herken onrust, ik weet hoe het voelt in mijn lijf. Mijn buik voelt raar, mijn keel knijpt wat samen. Mijn hoofd heeft weinig ruimte voor andere gedachten. En voor ik er erg in heb, ben ik alweer aan het DOEN. Het gaat als vanzelf. Ik klap mijn laptop weer open en ga aan het werk. Weg van het onrustige gevoel.

 

Herken je ook onrust? En wat doe jij om bij het onrustige gevoel weg te gaan?


Bewustwording krijgen over je lijf en signalen van onrust opmerken. Zonder daar direct iets aan te hoeven veranderen. Dat lukt me als ik verlangzaam. Als ik mijzelf toesta naar het onrustige gevoel te gaan. 

Wanneer ik contact maak met dat onrustige gevoel, dan herken ik het patroon weer wat eronder zit. Systemisch werk heeft mij geholpen om inzicht te krijgen in het onderliggende patroon van in-het-DOEN-schieten. Ik heb bewustwording gekregen vanuit welke innerlijke houding ik DOE. Ik leer steeds sneller opmerken wanneer ik DOE om mijn onrust niet te hoeven voelen. Onder de onrust zit bij mij onzekerheid. Deze onzekerheid leert mij dat ik erop mag vertrouwen om volledig mijzelf zijn. Zonder daarbij afhankelijk te zijn van anderen. Dat is wat de onrust mij te zeggen heeft. Systemisch werk helpt mij om anders naar mijn onrust kijken; iets wat ik liever niet wil zien en juist wèl aan heb leren kijken. Ik zie het als een groeiproces. Want eenmaal inzicht in je eigen patroon hebben, wil niet zeggen dat het niet meer voorkomt. Ik heb er in ieder geval nog iets te leren. Het geeft me meer energie om dingen te doen vanuit zelfvertrouwen. Groei die van buiten naar binnen gaat, laag voor laag, steeds meer naar de kern toe. Ik kan milder naar mijzelf kijken als het patroon weer om de hoek komt kijken.

 

Wat heeft onrust jou te zeggen?

Nog niet zo lang geleden was er weer zo'n opkomend gevoel van onrust. Dat gebeurde toen ik een periode niet zo actief bezig was met het schrijven van berichten rondom systemisch-dialogisch werk. Ik schrijf alleen als ik een impuls voel om dat te doen en die kwam niet. Er bekroop mij een onrustig gevoel dat ik misschien wel van de radar zou verdwijnen als ik niet bleef zenden. Na een aantal weken van niet schrijven, bleef de onrust aanhouden. Ik kwam op het idee om een oproep te plaatsen in mijn netwerk. Ik vroeg met wie ik contact kon opnemen om eens te sparren over wat zij onder systemisch-dialogisch werk verstaan. Met de intentie om als het ware de temperatuur op te meten; wat leeft er onder mijn netwerk, wat voor beeld hebben zij en hoe kan ik hierop afstemmen. In dialoog met mijn netwerk gaan. Als je het hebt over flow: zes mensen reageerden en in no-time hadden we belafspraken gepland. In deze gesprekken werd ik onder andere uitgenodigd om op onderzoek te gaan naar de vraag onder de vraag. Het heeft mij dichter bij vertrouwen in mijzelf gebracht, waardoor woorden als vanzelf kunnen stromen in mijn berichtgeving zonder mij daarin aan te hoeven passen aan de ander. Door licht op mijn onzekerheid te laten vallen, wordt er meer kracht in mij voelbaar.

 

Wat heb jij nodig om het te laten stromen?

Om hulp durven vragen kan lastig zijn. In mijn zoektocht heb ik uitgereikt naar mijn netwerk. Door in het contact met mensen een stukje kwetsbaarheid te tonen kunnen er verrassende gesprekken ontstaan. Daar waar ik aan anderen ruimte bied om te groeien, zijn er ook weer 'spaceholders' om mij heen die het voor mij mogelijk maken om te groeien. Mooie levenslessen die ik aangereikt krijg door uit te reiken en werkelijk tot mij te (leren) nemen. Om vervolgens dit vanuit dankbaarheid weer door te geven in het werk dat ik met Davotes doe. 

 

Wat kan systemisch-dialogisch werk hierin voor jou betekenen?

Dialoog gaat over in contact zijn. Met jezelf. En met de ander. Een contact waarin het kan stromen. Verstillen helpt om weer in contact met jezelf te komen. Wat neem je waar in je lichaam? Kun je daarbij blijven? Wat is je impuls en welke functie heeft dat voor jou? Daar kan systemisch werk inzicht in geven.

Er staan de komende tijd prachtige activiteiten in de agenda. Wie weet is dit hèt moment voor jou. Verstillen en verlangzamen, om jezelf ruimte te geven om te groeien. Neem gerust contact op als je wilt overleggen over wat bij jou past. Heel graag tot ziens!

Warme groet,

Brenda Zwinkels
 

Reactie schrijven

Commentaren: 0