Staan en Opvallen

 'Hoe bevalt het, om geen logopedist meer te zijn?'

Deze vraag kreeg ik onlangs van een collega. Een vraag die mij wat uit evenwicht bracht. Ik heb gekozen om mij toe te leggen op het geven van nascholing in systemisch-dialogisch werk. Ik sla een andere weg in. Een nieuwe richting, die ik niet had kunnen nemen zonder het oude. Ik neem alles van wat mij jarenlang tot logopedist heeft gevormd, met me mee. Daar liggen mijn wortels. En ik merk door haar vraag, dat het me juist sterker maakt als ik ervoor uit durf te komen dat ik nog steeds logopedist ben, ook al sta ik op een ander pad en ben ik als logopedist niet meer actief.

Systemisch gezien maakt het een groot verschil of je vorige banen of opleidingen acht en er liefdevol naar kunt kijken als een onderdeel van jezelf. Of dat je je vorige werk afwijst.

Ik merk hoeveel energie er nu door mij heen stroomt en hoe ik naar morgen uitkijk. Dan is het alweer de achtste keer dat ik, samen met Eelco de Geus, de driedaagse basiscursus systemisch-dialogisch werk binnen de hulpverlening geef. Mijn hart maakt een sprongetje als ik naar de readers kijk die ik inpak voor morgen: mijn nieuwe logo was online al zichtbaar, maar pronkt nu ook op de mappen, de visitekaartjes en de certificaten. Dankbaar, dat dit mogelijk is.

Davotes betekent ‘stemgeven’, stemgeven aan dat wat je graag wilt, stemgeven aan de onderstroom die in opstellingen meespeelt en zichtbaar wordt. En mocht het fysiek stemgeven moeilijk zijn, dan komt mijn opgedane kennis als logopedist hier ook nog eens van pas (maar je hebt grote kans dat ik je dan naar een collega-logopedist doorverwijs).

Systemisch-dialogisch werk heeft mij laten ervaren hoe het is om los te laten, patronen te herkennen en telkens weer hoe belangrijk het is om te erkennen wat is. Ik voel veel passie om kennis en ervaring te delen, daar is Davotes uit ontstaan. Er zijn soms geen woorden voor keuzes die je maakt; je maakt ze omdat je weet dat het klopt.

Natuurlijk zwem ik ook tegen de stroom in en heb ik dat pas door als het me veel energie heeft gekost. Ondernemen, pionieren en jezelf profileren is een proces met Vallen en opstaan. Het kan geen toeval zijn dat ik op zulke momenten inspirators tegenkom zoals Babz Verhoeven, die het boek 'Staan en Opvallen' heeft geschreven. Ze schrijft met veel humor over de zin van het leven. We kenden elkaar niet; maar omdat ik zo vrij ben geweest om het contact met haar op te zoeken in mijn onderzoeksfase wie al bekend is met systemisch-dialogisch werk, zitten we vervolgens een uur met elkaar te praten. Over wat haar beweegt en wat mij beweegt om dit werk te doen. In het boek dat ze na ons telefoongesprek naar me opstuurt, schrijft ze me dit:

'Voor Brenda, Innovatief, scheppend en delend. Op zoek naar balans en helderheid. Met het hart als kompas. Trotseert zij de prachtige horizon.' Babz

Ik geloof erin om te gaan staan voor wat voor mij belangrijk is. En door daar helemaal mijzelf in te zijn, neem ik ook een risico om op te vallen. Ja, het is nu een periode aangebroken waarin ik 'sta en opval'. Doodeng, maar tegelijk supergaaf. Ik laat mij verrassen door dit pad waar ik nu op wandel en spreek de wens uit om veel mensen met systemisch-dialogisch werk te inspireren. Je eigen kracht ontdekken en daarmee stralen.

Meer weten over wat ik de (geaccrediteerde) nascholing die ik aanbied? Klik hier. 

Wie weet kom ik jou wel tegen op dit prachtige pad, ik ontmoet je graag!

Hartelijke groet,

 Brenda Zwinkels

Reactie schrijven

Commentaren: 0