Zinvol...!

 

Het was me het weekje wel:

 

Eerst drie dagen basiscursus in de Delflandhoeve in Delft, en dan op 18 november de cursus ‚zinvol leven’: een dag systemisch -dialogisch opstellingenwerk in de jaarcirkel. Het was een rijke week, met veel praktische oefening, nieuwe inzichten en diepgaande ervaringen. Omdat ‚zinvol leven’ een bijzonder seminar voor mij is, zeg ik graag een paar woorden daarover in deze blog.

 

‚Zinvol’ betekent uit systemisch- dialogisch perspectief, dat we in een goede verbinding leven met onszelf, met de anderen met wie we leven en werken, en met de wereld om ons heen. We kijken met behulp van opstellingen hoe de kwaliteit van ons contact is met bijvoorbeeld onze eigen klachten, met onze vragen en thema’s. Of we stellen de relatie op die we met iemand anders hebben en nemen de kwaliteit van dat contact waar. We kunnen ook onze doelstellingen, visie en missie opstellen en verkennen, hoe we daarmee in relatie zijn. Het gaat dus niet zozeer in eerste instantie om iets op te lossen, maar om in een meer levend, bewegend en voelend contact te zijn met onze innerlijke en uiterlijke wereld. Als dat lukt, dan beweegt het leven als vanzelf in ons en door ons heen, en toont de eigen volgende stappen als vanzelf, zonder dat we er moeite voor hoeven te doen.

 

In de cursus ‚zinvol leven’ gaat het er dus om dat we weer in beweging komen, waar we verstard of geblokkeerd zijn geraakt. Daarbij gebruik ik de vier richtingen van de jaarcirkel, noord-oost-zuid en west, als symbool van de natuurlijke bewegingen van de natuur en ook van elk proces: we bewegen ons innerlijk en uiterlijk in een zich herhalende cirkel van begin (oost- morgen - lente), hoogtepunt (zuid- middag - zomer), afscheid nemen (west –avond – herfst) en transformatie (noord-nacht-winter). Deze richtingen in opstellingen te betrekken, helpt ons om te zien waarin we onszelf vastgezet hebben. De jaarcirkel ondersteunt de rituelen die nodig zijn, om iets los te laten, opnieuw te beginnen, iets te laten rusten en om  in onze volle kracht ergens voor te gaan. Dan wordt voelbaar hoe en waarheen we weer verder kunnen bewegen, met onze thema’s en vragen. En het bijzondere is; als die beweging er is dan dienen oplossingen zich vanzelf aan, onverwacht, ongepland, en nieuw!

 

 

Eelco

Reactie schrijven

Commentaren: 0