Mijn emmer is vol!

Wat geeft jou energie? Waarmee laad jij jezelf op?

Goed om af en toe bij stil te staan. Er zijn momenten die je aangrijpen, die veel van je vragen. De kunst is dan om de denkbeeldige emmer niet over te laten lopen. Sterker nog: om op tijd door te hebben dat je emmer steeds voller komt. Zo heb ik de afgelopen maanden gemerkt hoe intens een verhuizing is. We hebben als gezin een keuze gemaakt om te verhuizen. Het loslaten van een plek waar we een hele mooie tijd hebben gehad. En het wennen op een nieuwe plek waar we een nieuwe hoofdstuk in ons leven beginnen. Een prachtige verandering. Het vraagt niet alleen fysiek de nodige inspanning (met klussen), maar ook emotioneel. Ieder binnen ons gezin heeft zijn/haar eigen manier van omgaan met loslaten van wat is geweest. Wat mij het meest heeft geraakt, is hoe verbonden ik mij met het gezin heb gevoeld in dit hele verhuisproces. Ik heb mijn activiteiten voor mijn werk sterk gereduceerd en veel tijd vrijgemaakt om er te zijn. Voor mijzelf en voor mijn gezin. Maar wederom kom ik tot de ontdekking wat een verschil er is tussen 'er zijn' lichamelijk gezien en 'er zijn' en dan op de manier van emotioneel beschikbaar zijn.

Als mijn emmer vol raakt, wordt het erg moeilijk om beschikbaar te zijn. Ik kan het heel druk hebben met alles wat ik vind dat moet. Maar moet het nu echt of vind ik dat het moet. Op die momenten komt de spreuk van het tegeltje dat bij mij oma op de wc hing weer naar boven: 'Niet klagen maar dragen en vragen om moed'. Ik ben van huis uit gewend om de schouders eronder te zetten. Hup, doorgaan, we gaan niet stilzitten. Als je niks zit te doen, dan kom maar in de tuin (kassen) helpen, daar is werk genoeg te doen. Zo zijn mijn ouders opgegroeid en hebben zij mee bewust of onbewust (de onderstroom) meegegeven. Het heeft mij heel veel gebracht en maakt mij tot een enthousiaste ondernemer. Het is een kracht en tegelijkertijd kan het een valkuil zijn. Want ook mijn emmer is een paar jaar geleden tot de rand toe gevuld geraakt.  

Systemisch-dialogisch werk heeft bij mij voor een kanteling gezorgd. Ik werd mij bewust hoe mijn lijf altijd in een versnelling stond. Misschien wist ik het wel, maar door te vertragen kon ik mijn lijf pas echt leren waarnemen. Ik heb geleerd patronen te herkennen. Ik heb geleerd om èn in verbinding te blijven met mijn achtergrond èn mijn eigen weg te bewandelen.
Zo kan ik nu met een berg verhuisdozen om mij heen en een hele lijst met klussen toch momentjes pakken waarin ik luier (dit woord vind ik er het beste bij passen). Om te voorkomen dat mijn emmer vol raakt en er genoeg ruimte voor mijzelf is. De tijd nemen voor mijzelf. Tijd die niet efficient is ingevuld. De tijd nemen om te ontbijten, om voor mij uit te staren, om te wandelen of literatuur die niet op mijn werk gericht is. Zonder mij daar schuldig over te voelen. Als dit wel gebeurt, en dat is heus nog wel, dan weet ik dat het met loyaliteit te maken heeft. Het is een oud patroon. Doordat ik hier nu veel meer bewustzijn over heb gekregen en meer luister naar wat mijn lichaam mij vertelt, levert het mij zoveel op. Dat geeft ruimte in de denkbeeldige emmer en daarmee kan ik er 'zijn', op hartniveau. In mijn werk en thuis voor de kinderen, om bijvoorbeeld hun heimwee naar het oude huis op te vangen - te 'containen'. 

Voor mij gaat het hier over 'in dialoog zijn'. Met de ander, maar vooral ook met jezelf. Het kan heel waardevol zijn om jezelf af en toe af te vragen - hoe present ben je? - zonder oordeel - alleen waarnemen. En daarmee te zijn. 

In de basiscursus doen we dialogische oefeningen om deze waarneming aan te scherpen. En we verkennen een systemische manier van kijken. Je wordt uitgenodigd om je eigen ontwikkeling als uitgangspunt te nemen, om te kunnen groeien. Bewustwording over hoe vol jouw emmer is. Om je energiek te (blijven) voelen. En daarbij maak je in de basiscursus een vertaalslag om het geleerde toe te kunnen passen in je werksetting. 

De inschrijving voor de cursus in januari 2019 loopt al. In april 2019 wordt de cursus in Groningen gegeven (georganiseerd door ELANN). Wees welkom om deel te nemen! De cursus is voor ieder toegankelijk en geaccrediteerd voor logopedisten, haptotherapeuten, diëtisten, oefentherapeuten, verpleegkundigen en verzorgenden. 

 

Klik hier om meer informatie te lezen over de basiscursus.

 

Wat geeft jou energie? Waarmee laad jij jezelf op?

 

Hartelijke groet, Brenda Zwinkels

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Judith van Vliet (zondag, 07 oktober 2018 19:39)

  Dag lieve Bren,

  Mooi Bren! En zo fijn om vaak met je mee te kunnen leven hoe we met die emmers kunnen omgaan.
  Containen is een van mijn favoriete begrippen in mijn vak, wat een leuke brug die ook in jouw vak terug te vinden. Liefs, Judith

 • #2

  Brenda (zondag, 07 oktober 2018 23:06)

  Dank Judith! Emmers om in te roeren :) mooi hoe we elkaar hierin kunnen vinden!